Saturday, September 12, 2009

Ülesanne 4

Valida kaks tugitehnoloogia toodet (samast kategooriast - eriklaviatuurid, punktkirjatehnika vms) ja võrrelda neid omavahel.

Tugitehnoloogia tooted.

Tugitehnoloogia on mõeldud erivajadustega inimestele, et kergendada ligipääsevust arvutitele.
Valisin võrdlemiseks eelkõige vaegnägijatele mõeldud tugitehnoloogilisi vahendeid. Miks eelkõige vaegnägijad? Kiputakse ekslikult arvama, et pimedal või mõnel teisel nägemispuudega inimesel pole asja arvuti taha. Seetõttu tahangi purustada seda eksiarvamust.
Esiteks tuleb arvestada, et taolised lahendused on väga kallid. Kolmeks peamiseks kategooriaks on vaegnägemise korral kasutatav ekraanisuurendus ning pimeduse korral kasutatavad heli- ja kombitav väljund (tüüpiliselt punktkiri).
Konkreetsematest lahendustest valisin ekraanilugeja ja ekraanisuurendus.
Ekraanilugeja (ingl. k. "screen reader") - tarkvarapakett, mis muudab arvutiekraanile toodava informatsiooni mõneks muuks infoliigiks (tavaliselt heliliseks, kuid võib kasutada ka punktkirja vmm), teda kasutatakse koos vastava väljundseadmega (kõnesüntesaator, punktkirjamonitor). Ekraanilugeja. peamisteks kasutajateks on raske nägemispuudega inimesed, kes ei saa kuvariga töötada. Lugeja eeldab kasutatavalt riist- ja tarkvaralt reeglina teatavate nõuete täitmist (näiteks loetavate veebilehtede vastavust ametlikule standardile).
Tänapäevastel operatsioonisüsteemidel on olemas ka ekraanilugeja, kuid nende võimsus ja kasutatavus on erinevad - Windows 2000, XP ja Vista sisaldavad küllalt algelist Narratori, samas MacOS X süsteemides sisalduv VoiceOver on tunduvalt võimsam. Viimastel aastatel on kiiresti arenenud ka Linuxi ekraanilugejad - kui varasem Gnopernicus on küllalt lihtne programm, siis hiljem lisandunud Orca, mille arendamist toetab ka suurkorporatsioon Sun, on juba tõsisem töövahend.(Iti@bi)
Äripaketid on küllaltki kallid. Eestis esindab JAWSi MTÜ Jumalalaegas, kust tellides on 2009. aasta sügise seisuga JAWSi omaosalus 1990 krooni. Võrgust on saadaval tasuta testiversioon, mis töötab 40 minutit - seejärel tuleb arvuti uuesti käivitada). Eesti keele toetus puudub, kuid JAWS toetab soome keelt ning suudab töötada ka eesti kõnesüntesaatoriga.
(K.Kikkas, 2009)
Ekraanisuurendus - vaegnägemise korral kasutatakse tarkvaralahendusi, mis töötavad "virtuaalluubi" põhimõttel - vajalikku ekraaniosa suurendatakse (enamasti 2-16 korda). Vahel ühendatakse suurendaja ekraanilugejaga ja loetakse suurendatav ekraaniosa ka helikujul ette.
Peamised probleemid, mis suurendajaga esinevad:
* suurema suurendusfaktori korral on pilt paratamatult kole ja karvane ning suurendatud teksti on raske lugeda.
* "luubi" juhtimine ekraanil - mõni programm üritab automaatselt fokuseeruda enda arvates kõige tähtsamale ekraaniobjektile, see aga ei pruugi alati kokku langeda kasutaja soovide ja vajadustega.
Juba eespool mainitud sõltuvus graafikadraiveritest ja standardsete tarkvaralahenduste eeldamine.
Sedalaadi tarkvara on saadaval peamiselt Windowsile, nii tasulisi (ca 400$), kui tasuta. Linuxile on olemas Orca (K.Kikkas, 2009)
Kui võrrelda neid kahte lahendust omavahel siis on selge, et nii ühel kui teisel on omad plussid ja miinused.
Pluss pooleks saab kindlasti lugeda seda, et mõlemad võimaldavad ligipääsu arvuti kasutamisele. Ekraanilugeja annab ainsana võimaluse tugeva nägemispuudega inimestele (pimedatele). Seega on tegemist suhteliselt ainulaadse nii mugava lahendusega. Ekraanisuurendaja on eelkõige mõeldud kergemate nägemispuudega inimestele. Olen ka ise näinud ekraanisuurendajat ning eelpoolmainitud probleemid tõesti esinevad selle juures. Eelkõige on fokuseerib programm ebavajalikke objekte, kohati on aeglane ning kohmakas. Kipun arvama, et ka vaegnägijale võib taoline olukord pigem meeleheidet kui rõõmu pakkuda.
Ühiseks miinuseks on kindlasti ka tarkvara kallis hind. Kuigi kasutusel on ka odavamaid või lausa tasuta lahendusi, siis korralikult toimiv süsteem nõuab ka rohkem väljaminekuid, mistõttu võib kvaliteetne teenus jääda siiski erivajadustega inimestele kättesaadamatuks.

Töö koostamisel kasutasin abimaterjalina:
Allikas: Kikkas K, (2009)Haridustehnoloogia ja erivajadustega inimesed. Loetud 12.09.09 http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/Sissejuhatus_teemasse:_erivajadused_l%C3%A4bi_aegade
Iti@bi. Loetud 12.09.2009
http://itiabi.elil.ee/index.php/Ekraanilugeja

2 comments:

  1. Helen!

    Leidsin teie tööst plagiaadi! Nii teha ei tohi!
    Google näitas ära järgmise tekstilõigu kokkulangevuse
    "Eestis esindab JAWSi MTÜ Jumalalaegas, kust tellides on 2009. aasta sügise seisuga JAWSi omaosalus 1990 krooni. Võrgust on saadaval tasuta testiversioon, mis töötab 40 minutit - seejärel tuleb arvuti uuesti käivitada). Eesti keele toetus puudub, kuid JAWS toetab soome keelt ning suudab töötada ka eesti kõnesüntesaatoriga."

    Palun viidake või kirjutage oma töö ümber!
    Seni antud ül. arvesse ei lähe!

    ReplyDelete
  2. Tubli! Nüüd saab teie tööd arvestada!
    S.Klaos

    ReplyDelete